De Geelse basisscholen starten vanaf schooljaar 2013-2014 met een gezamenlijke inschrijvingsperiode. Bovendien moeten alle basisscholen ook hun maximumcapaciteit bepalen. Die maken ze kenbaar via hun website.

Voor ouders die hun kind in een Geelse kleuterschool willen inschrijven, staan enkele wijzigingen op til. Terwijl ouders tot voor kort hun kind één of twee schooljaren vooraf konden inschrijven op een school, kan dit voor het schooljaar 2013-2014 niet meer. Alle basisscholen in Geel starten hun inschrijvingen vanaf 18 maart 2013 voor kinderen die geboren zijn in 2011. Ook kinderen die starten op een andere instapdag dan 1 september, moeten zich nu al inschrijven. Broers, zussen of kinderen die op hetzelfde adres wonen als een leerling op de school, kunnen inschrijven tijdens de voorrangsperiode van 1 tot en met 15 maart 2013. Kinderen van personeel kunnen ook genieten van deze voorrang. Kinderen die geboren zijn in 2010 en nog niet ingeschreven zijn, vallen buiten deze afspraak en kunnen op elk moment inschrijven.
 
Elke school moet voortaan ook jaarlijks het maximum aantal leerlingen bepalen. Dat aantal moet vermeld worden op de website van de school. Zowel fysische als pedagogische argumenten spelen mee om de capaciteit van een school vast te leggen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om na te gaan hoeveel kinderen in een klaslokaal kunnen. Zonder de onderwijskwaliteit uit het oog te verliezen: aan hoeveel kinderen kan tegelijkertijd lesgegeven worden zonder dat de onderwijskwaliteit achteruit gaat?
 
Met deze gezamenlijke afspraken speelt Geel in op wijzigingen aan het onderwijsdecreet. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat elk kind een plaats krijgt op een school. In Vlaanderen stijgt het aantal geboortes waardoor sommige scholen een capaciteitsprobleem kunnen krijgen. In Geel is er nog voldoende plaats in de meeste basisscholen. Enkel de scholen in de parochies St.-Dimpna en Holven komen onder druk te staan. Wie graag wil inschrijven in een bepaalde school, maakt best vooraf een afspraak met de directie om de school te leren kennen. Om alle inwoners zo goed mogelijk te informeren, verstuurt het stadsbestuur eind januari aan alle ouders van kinderen die volgend schooljaar 2,5 jaar worden een infobrochure. Die brochure zal ook gedownload kunnen worden op www.geel.be. Wie toch nog vragen heeft kan terecht bij de dienst onderwijs, Werft 20, 014 56 64 00, onderwijs@geel.be